Diyarbakır Davulcu

Diyarbakır Davulcu Telefonu
Diyarbakır Davulcu Telefonu

Diyarbakır davulcu zurnacı ekibi iki kişilik geleneksel bir müzik ekibidir. Diyarbakır’da düğünlerde, gelini evden çıkarırken, kına gecesinde, çeyiz götürmelerde davul zurna çaldırmak için Diyarbakır davulcularını telefonla arayarak kiralayabilirsiniz. Diyarbakır davulcularından saatlik ve günlük olarak davul zurna kiralama hizmeti alabilirsiniz. Diyarbakır davulcu telefonu olan 0543 854 17 27 numarasını arayarak çok uygun fiyatlarla davul zurna kiralama hizmeti alabilirsiniz. Ekibimiz mümkün olan adreselere kendisi gelip gitmektedir. Uzak adreslere gitmek için davul zurna ekibini Bağlar dört yoldan alabilirsiniz.

Diyarbakır davulcu
Diyarbakır davulcu

Diyarbakır Davul Zurna Kiralama

Diyarbakır halayları davul zurna ile çekilir. Halaya davul zurna çaldırmak için de önce bir davul zurna ekibi ile anlaşma yapılması gerekir. Diyarbakır düğünlerinde ve düğün öncesinde yapılan kız alma merasimlerinde bir de kına gecesi eğlencelerinde davul zurna çaldırmak ve halay çekmek isteyenler davul zurna ekibi kiralama hizmeti alabilir. Düğünden bir kaç saat önce yapılan gelin alma eğlencelerinde ortalama olarak bir ya da iki saat gelin kapısında davul zurna çalınarak gelin evden davullu zurnalı çıkarılır. Gelin çıkarma için davul zurna kiralama işini erkek evi ayarlar. Gelin kapısına getirilen davul zurnacının parasını da damat tarafı öder.

Diyarbakır davul zurna kiralama
Diyarbakır davul zurna kiralama

Diyarbakır Davulcu Telefonu 0543 854 17 27

Diyarbakır’ın mahalle ve semtlerinde gelin çıkarma için kına gecesi için ya da Diyarbakır düğün salonlarında düğün için davul zurna kiralamak isteyenler Diyarbakır davulcu telefonlarını ya da Diyarbakır zurnacı numaralarını arayarak çok uygun fiyatlarla davul zurna ekibi kiralama hizmeti alabilir. Diyarbakır davulcuları telefon numaralarını web sitelerine, youtube sayfalarına, instagram sayfalarına ve facebook profillerine yazmaktadır. Diyarbakır’da davul zurna kiralamak isteyenler davulcu telefon numaralarına buralardan ulaşabilir. Telefonla adresinize davulcu zurnacı çağırmak için Diyarbakır davulcu telefon numaralarını haftanın 7 günü ve günün 24 saati arayabilirsiniz.

Diyarbakır davul zurna
Diyarbakır davul zurna

Diyarbakır Davul Zurna Ekibi

Bir davulcu ile bir zurnacıdan oluşan davul zurna ekibi, müzikli eğlence tertip edenlere hizmet vermektedir. Diyarbakır merkez ve ilçelerinde yapılan düğün, gelin alma ve çeyiz eğlencelerinde davul zurna ekibimizi telefonla arayarak adresinize davul zurna gelmesini isteyebilirsiniz. Diyarbakır’da davul zurna çaldırmak isteyenler, davul zurna ile halay çekmek isteyenler, kınaya yada geline davul zurna tutmak isteyenler Diyarbakır davul zurna ekibi ile görüşerek çok uygun fiyatlarla yöresel kıyafetli davul zurna ekibi kiralayabilir. Diyarbakır’da davul zurna ekipleri saatlik ve günlük davul zurna kiralama hizmeti alabilir. Diyarbakır davul zurna ekipleri bu yörede çalınan halay ve oyun havalarına hakimdir.

Diyarbakır Davul Zurna Ekibi
Diyarbakır Davul Zurna Ekibi

Diyarbakır Davul Zurna Fiyatları

Davul zurna çaldırmak için davul zurna kiralamak isteyenler öncelikle davul zurna kiralama fiyatlarını araştırırlar. Diyarbakır’da davul zurna işi yapan davulcu ve zurnacıları telefonla arayarak bir kaç yerden davul zurna fiyatı sorarlar. Genellikle en uygun fiyatı veren davul zurna ekibi ile anlaşarak saatlik ya da günlük olarak davul zurna kiralama hizmeti alabilirler.

  • Diyarbakır Davul Zurna Kiralama Fiyatları: 1.500 TL
  • Geline davul zurna çaldırma fiyatı: 1.500 TL
  • Düğüne davul zurna ekibi kiralama fiyatları: 2.500 TL
  • Kına gecesi için davul zurna fiyatları: 2.500 TL
  • Çeyize davulcu fiyatları: 1.500 TL
  • Diyarbakır davulcu fiyatları: 1.500 TL
  • 2024 Yılı Diyarbakır davul zurna kiralama fiyatları: 1.500 TL
Diyarbakır Davul Zurna Kiralama Fiyatları
Diyarbakır Davul Zurna Kiralama Fiyatları

Diyarbakır Acil Davulcu

Davul zurna çaldırmayı unuttuğunuzda ya da davul zurna tutmak son anda aklınıza geldiğinde hemen cep telefonundan internete girerek Diyarbakır’da acil adresinize gelebilecek davulcuları telefonla aramaya koyulursunuz. Diyarbakır davul zurna ekibi acil davulcu zurnacı arayan müşterilerine her an hizmet vermek için telefonunu sürekli açık tutmaktadır. Gece saatlerinde davul zurna kiralamak için Diyarbakır davulcu telefonu olan 0543 854 17 27 numarasına Whatsapp tan mesaj yazarak bize ulaşabilirsiniz.

Diyarbakır Davulcuları
Diyarbakır Davulcuları

Diyarbakır Ucuz Davulcu

Davul zurna çaldırmak için davul zurna kiralamak isteyenler elbette bu hizmeti en ucuz fiyata veren davulcu zurnacıyı bulmak için fiyat araştırması yaparlar. Bir çok davulcu ve zurnacı ile telefonla veya yüz yüze görüşerek davul zurna fiyatları ne kadar diye sorarlar. Genellikle en ucuz fiyatı veren davul zurna ekibi ile pazarlık yaparak onu daha ucuz bir fiyata tutmak isterler.

Geline Davulcu Diyarbakır
Geline Davulcu Diyarbakır

Geline Davulcu Diyarbakır

Davullu zurnalı gelin alma adeti Ülkemizin diğer ilçelerinde olduğu gibi Diyarbakır bölgesinde de yaygın olarak uygulanan bir düğün adetidir. Düğün salonuna gitmeden önce gelinin baba evinin kapısının önünde ortalama yarım saat ile bir saat aralığında davul zurna çalınır. Gelin evinin kapısının önünde gelin alma merasimine katılan davetliler burada davul zurna müziği ile halay çekerek eğlenirler. Davul zurna ekibi gelin alma gününden en az bir gün öncesine kadar ayarlanmalıdır. Davul zurna ekibini genellikle erkek evi ayarlar. Önce damat evinin kapısına gelen davul zurna ekibi konvoy ile gelin almaya gider. Gelin evinin kapsıının önüne gelince burada davul zurna çalmaya başlanır. Gelin damat ile birlikte evden çıkıp gelin arabasına binene kadar davul zurna çalınır. Bu şekilde davul zurna ile gelin çıkarma adeti yerine getirilir.

Düğüne Davulcu Diyarbakır
Düğüne Davulcu Diyarbakır

Düğüne Davulcu Diyarbakır

Düğün salonlarında orkestra ve müzik ekibi bulunmaktadır. Düğün salonu orkestrası hemen hemen her müziği çalsa da yine de canlı olarak çalınan davul zurna müziğinin yerini tutamazlar. Bu nedenle düğün yapacak kişiler düğün salonunda yöresel halayları ve halk müziklerini çalması için düğüne davul zurnacı kiralar. Düğün gününden en az bir hafta kalaya kadar bir davul zurna ekibi ayarlanarak randevu alınması önerilmektedir. Davul zurna ekipleri düğün salonunda ortalama 1 saat ile 2 saat aralığında davul zurna çalmaktadır. Düğünde davul zurna ile en çok halay müzikleri ve yöresel halk oyunları icra edilir. Düğüne davul zurna ekibi erkek evi tarafından ayarlanır.

Çeyize Davulcu Diyarbakır
Çeyize Davulcu Diyarbakır

Çeyize Davulcu Diyarbakır

Düğün öncesi gelin çeyizi baba evinden damat ile birlikte düğünden sonra yaşayacağı yeni evine merasim ile götürülür. Çeyiz götürme işini eğlenceli bir hale getirmek için çeyiz taşıma esnasında çalacak bir davul zurna ekibi ayarlanır. Çeyize davulcu zurnacı ekibini erkek evi ayarlar. Davul zurna ekibi gelin evine gelerek burada çeyiz yüklenirken davul zurna çalmaya başlar. Çeyiz yüklendikten sonra davul zurna ekibi çeyiz götürülürken de isteğe göre çalabilir. Çeyiz gelin ve damadın düğünden sonra yaşayacakları yeni evine götürülerek burada kamyondan indirilirken de davul zurna çalınır. Ayrıca çeyiz eve yerleştirilirken de davul zurna çalınarak davullu zurnalı çeyiz götürme merasimi bu şekilde yapılmış olur.

Kınaya Davulcu Diyarbakır
Kınaya Davulcu Diyarbakır

Kınaya Davulcu Diyarbakır

Kına geceleri düğünden 1 ya da bir kaç gün önce kadınlar arasında eğlenmek amacıyla yapılan merasimlerdir. Bol müzik ve bol eğlencenin olduğu kına gecelerinde davul zurna olmazsa olmaz çalgılar arasındadır. Diyarbakır oyun havaları ve halayları davul zurna ile çalındığından eğlenmek için davul zurna neredeyse şarttır. Diyarbakır yöresi davul zurna ekipleri kına gecelerinde konukları eğlendirmek için sahnede bir kaç saat davul zurna müziği icra ederler. Davul zurna ile hem duygusal hem de eğlenceli müzikler çalınır. Hem geleneksel hem de modern parçalar kına gecesi düzenleyenlerin isteğine göre bir bir sıralanır.

Halaya Davulcu Diyarbakır
Halaya Davulcu Diyarbakır

Halaya Davulcu Diyarbakır

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde düğün ve eğlencelerde halay çok önemli bir yer tutmaktadır. Yöresel halk oyunlarımızın bir çoğunda yer alan halay tüm eğlence ve etkinliklerde baş rolü almaktadır. Diyarbakır yöresi insanının en iyi bildiği çok keyif alarak oynadığı halaylar davul zurna eşliğinde icra edilmektedir. Diyarbakır yöresi davul zurna ekipleri halay havalarını çok iyi çalabilmektedir. Bu nedenle halay çekmek için Diyarbakır davulcularını arayarak adresinize davulcu ile zurnacı gelmesini isteyebilirsiniz.

Alo Davulcu Diyarbakır
Alo Davulcu Diyarbakır

Alo Davulcu Diyarbakır 0543 854 17 27

Davulcu telefonlarını arayarak adrese davulcu çağırmak en kolay davulcu temin etme yoludur. Bir çok kişi bu yolla telefonla davulcu çağırmayı tercih etmektedir. Bu nedenle Diyarbakır davulcu telefonlarına kolayca internetten ulaşabilirsiniz. Diyarbakır’da da telefonla davul zurna kiralama randevusu alan davul zurna ekipleri yaygınlaşmıştır. Diyarbakır’da davul zurna kiralamak isteyenler Diyarbakır Alo davulcu numaralarını arayarak bulundukları adrese davulcu zurnacı çağırabilirler.

Diyarbakır Davulcu Zurnacı Hizmeti Verilen Yerler
Diyarbakır Davulcu Zurnacı Hizmeti Verilen Yerler

Diyarbakır Davulcu Zurnacı Hizmeti Verilen Yerler

Diyarbakır davul zurna ekibi aşağıda verilen ilçelere kendi arabası ile gelerek davul zurna kiralama hizmeti vermektedir. Davul zurna kiralama fiyatlarına davulcu ve zurnacının davul zurna çalınacak olan adrese ulaşımları dahildir.

  1. Bağlar Davulcu
  2. Bismil Davulcu
  3. Çermik Davulcu
  4. Çınar Davulcu
  5. Çüngüş Davulcu
  6. Dicle Davulcu
  7. Eğil Davulcu
  8. Ergani Davulcu
  9. Hani Davulcu
  10. Hazro Davulcu
  11. Kayapınar Davulcu
  12. Kocaköy Davulcu
  13. Kulp Davulcu
  14. Lice Davulcu
  15. Silvan Davulcu
  16. Sur Davulcu
  17. Yenişehir Davulcu
DAVUL ZURNA KİRALAMA
DAVUL ZURNA KİRALAMA

DAVUL ZURNA KİRALAMA

Davul zurna kiralama düğün, gelin alma, kına gecesi, nişan, asker eğlenceleri için bir davulcu ile bir zurnacının belirli bir süre müzik yapması için belirli bir ücret ile kiralanmasıdır. Davul zurna kiralama hizmeti veren müzisyenlere davulcu ile zurnacı ası verilir. Davulcu ile zurnacı birlikte bir müzik ekibi olarak kiralanır. Davul zurna ekibi genellikle yöresel müzikler, geleneksel türküler ve halay havaları çalarak insanları eğlendirir. Davul zurna kiralama için davulcu telefonlarını ya da zurnacı numaralarını arayarak randevu alınması gerekir. Davul zurna çalınacak olan tarihten en az birkaç gün önce davulcu ya da zurnacı ile iletişime geçerek randevu alınması gerekir.

DÜĞÜNE DAVUL ZURNA
DÜĞÜNE DAVUL ZURNA

DÜĞÜNE DAVUL ZURNA

İstanbul düğünlerinde davul zurna kiralanması yaygın bir adettir. İstanbul’da genellikle düğünler düğün salonunda yapılmaktadır. Düğün salonlarının gelin damadın salona girişi, ilk dans, konukların dansı, sanatçı çıkışı, saz ekibi çıkışı ve oyun havaları şeklinde klasik bir programı vardır. Düğün sahipleri ayrıca davul zurna kiraladığında düğün salonunda programdan sorumlu kişi sanatçı ve saz ekibinden sonra takı merasimine kadar davul zurnanın sahne almasını sağlayacaktır. Takı törenine kadar düğünde davul zurna ekibi gelin damat ve konukları davul zurna ile çaldıkları halaylar ve oyun havaları eşliğinde eğlendirecektir. Daha sonra takı töreninden sonra düğün sahipleri davul zurna ile devam etmek isterlerse düğün sonuna kadar davul zurna ile halay ve oyun havaları eşliğinde eğlenmelerine devam edecektir. Düğünde davulcu ve zurnacı ile düğün salonunun sahnesinde yapılan davul zurna müziğinin İstanbul düğünlerinde farklı bir yeri vardır. Zira orkestra içerisindeki org ile çalınan halay havaları canlı davul zurna müziğinin tadını verememekte ve konukları eğlendirememektedir. İstanbul davul zurna ekibi davulcu zurnacı kiralama telefonu olan 0543 854 17 27 numaralı telefondan aranarak davul zurna kiralama rezervasyonu yaptırılır.  

NİŞANA DAVUL ZURNA
NİŞANA DAVUL ZURNA

Nişana Davulcu

Nişanlarınız da, eğlencenize, mutluluğunuza, sevincinize katkı sağlayacak en önemli unsurlardan biri de davul zurna çalma ekibidir. Nişan ve diğer organizasyonlarınızın en güzel şekiller de olmasını istiyorsanız, ekibimize ulaşmanız yeterli olacaktır. Nişanınız varsa ve kaliteli, güvenilir bir ekip ile beraber çalışmak istiyorsanız bizleri aramanız yeterli olacaktır. Güzel anılar biriktireceğiniz, hayatınız da bir defa yaşayacağınız ve seneler sonrasın da çocuklarınıza, torunlarınıza anlatacağınız, izleteceğiniz bu özel günü hatırladıkça mutlu olmanız için hizmet veriyoruz. Nişanınız, eşiniz ile hayatınızı birleştireceğiniz o özel günün dört dörtlük geçmesini herkes ister ve bunun için uğraşır, çaba gösterir. İstanbul davul zurna ekibimiz  ile geleneklerimizden yine bir kültürümüz olan nişan da çalgılı çengili olur. Davul ve zurna ile birleşen nişan törenlerimiz, başından sonuna kadar eğlenerek geçer. Nişan da erkek tarafı kıza bilezik takar. Takılacak bileziğin sayısı ise aileler arasın da verilen karara ve ailelerin durumuna göre değişiklik gösterir. Nişan sözden sonra ki kınadan önceki aşamadır. Kızın nişan bohçası nişandan önce, erkeğin nişan bohçası ise nişandan sonra götürülür. Kızın nişan kurdelesini dayı, amca gibi bir büyüğü keser. Kızın alyansını erkek, erkeğin alyansını da kız alır. Bu durum bütün yörelerde aynı olmaktadır. Bir çok yörede de kız nişan alışverişine çıkartılır. Bazı yörelerde ise kız hem nişan alışverişine hem de düğün alışverişine çıkartılır. Günümüz de artık sözler de tektaş yüzük takılırken nişanda alyans yüzükler takılır.

KINAYA DAVUL ZURNA
KINAYA DAVUL ZURNA

Kınaya Davulcu

İstanbul’da düğün öncesi genellikle bayanlar arasında kına gecesi yapılması Ülkemizin diğer illerinde olduğu gibi aygın geleneklerimiz arasındadır. Kına geceleri genellikle kız evinde, kız evinin bahçesinde yada kına gecesine uygun salonlarda yapılmaktadır. Kına eğlencesi için orglu müzik ekibinin yanında davul zurna kiralanması da yaygındır. Davul zurna ekibi kına gecelerinde konukları halaylar ver oyun havaları eşliğinde gece boyunca eğlendirmektedir. Kına gecesinde gelin ve konuklar tarafından istenen ezgiler, halaylar, oyun havaları, kına yakılırken çalınan müzikleri İstanbul davul zurna ekibi kına gecesi sürdüğü sürece çalarak eğlendirmektedir. Kına gecesinin atmosferine uygun olarak davul zurna ekibi de geleneksel folklor kıyafeti giyerek davul zurna çalmaktadır. İstanbul davul zurna ekibi davulcu zurnacı kiralama telefonu olan 0541 925 26 25 numaralı telefondan arayıp davul zurna kiralama rezervasyonu yaptırınız.

GELİN ÇIKARMAYA DAVUL ZURNA
GELİN ÇIKARMAYA DAVUL ZURNA

Geline Davulcu

İstanbul Gelin Alma ve Evden Gelin Çıkarma Davul Zurna ekibi kiralama : 0541 925 26 25 İstanbul davul zurna ekibi davulcu zurnacı kiralama telefonu olan 0541 925 26 25 numaralı telefondan aranarak davul zurna kiralama rezervasyonu yaptırılır. Davul zurna kiralanırken gelin çıkarma yapılacak olan tarih saat ve açık adres davulcuya bildirilerek davul zurna kiralama rezervasyonu yaptırılır. Ayrıca gelin alma merasiminin ne kadar süreceğinin ne net olarak davul zurna ekibine bildirilmesi önemlidir. Rezervasyonu ajandasına kayıt eden davul zurna ekibi gelin çıkarma yapılacak olan tarih geldiğinde trafiği de göz önüne alarak kendi aracı ile erkenden yola çıkar. Davul zurna ekibi yöresel kıyafetler giyerek davul zurna çalmaktadır. Bu nedenle davulcu ve zurnacı geleneksel kıyafetleri ile İstanbul ve tüm ilçelerine davul zurna kiralama hizmeti vermektedir. Davul zurna ekibi gelin çıkarma yapılacak adrese düğün sahipleri tarafından verilen saatten 15 dk öncesinde gelerek hazır bulunur. Önceden anlaşma sağlanan davul zurna ekibi erkek evine gelir. Konvoy ile kız evine gelin almaya gidilir. Gelin konvoyu kız evine geldiğinde davul zurna kız evinin kapısının önünde çalmaya başlar. Gelin inene kadar davul zurna çalar. Gelin evden damat ile birlikte inerken davul zurna onlara eşlik eder. Kapı önünde gelin damat ve yakınlar oynamak isterse davul zurna oyun havaları çalar. Daha sonra davul zurna gelin damat gelin arabasına binene kadar onlara eşlik eder.

SÜNNETE DAVUL ZURNA
SÜNNETE DAVUL ZURNA

Sünnete Davulcu

İstanbul davul zurna ekibi sünnet düğünlerinizde, eğlencenize, mutluluğunuza, sevincinize katkı sağlayacak en önemli unsurlardan biri de davul zurna çalma ekibidir. İstanbul Sünnet Düğünü ve diğer organizasyonlarınızın en güzel şekiller de olmasını istiyorsanız, ekibimize ulaşmanız yeterli olacaktır. Sünnet Düğününüz varsa ve kaliteli, güvenilir bir ekip ile beraber çalışmak istiyorsanız bizleri aramanız yeterli olacaktır. Güzel anılar biriktireceğiniz, hayatınız da bir defa yaşayacağınız ve seneler sonrasın da çocuklarınıza, torunlarınıza anlatacağınız, izleteceğiniz bu özel günü hatırladıkça mutlu olmanız için hizmet veriyoruz. Sünnet Düğününüz, çocuğunuzun asla unutmayacağı o özel günün dört dörtlük geçmesini herkes ister ve bunun için uğraşır, yorulur, çaba gösterir. Sünnet düğünlerin de genelde mevlüt okutulur. Ve bir çok aile sünnet düğününden bir gün önce mevlüt okutup yemek dağıtmakta ve ardından sonraki gün ise bir mekan tutarak eğlenceli bir sünnet düğünü yapmaktadır. Sazlı sözlü eğlence olarak da olan sünnet düğünlerin de daha çok davul zurna tercih edilmektedir. Salonun içerisine konvoy eşliğinde girilir. Sünnet arabası sünnete uygun bir şekilde “Maşallah Azıcık Ucundan” gibi etiketler ile süslenir. Oğlunuzun davullu zurnalı ilk düğünü sünnet düğünü olsun. Sünnet düğünlerinin önemi bir çok aile için artmıştır. Aileler kamera çekiminden, sünnet albümüne kadar her detayı düşünmektedir sünnet düğünleri bu şekilde incelikle organize edilmekte olup, davul zurna eşliğinde oyunlar oynanmaktadır. Çocuğunuzun ilk davullu zurnalı olacak düğünü asla unutulmayacak şekilde organize edilmeli.

ASKER UĞURLAMAYA DAVUL ZURNA
ASKER UĞURLAMAYA DAVUL ZURNA

Askere Davulcu

Asker Uğurlamada, eğlencenize, mutluluğunuza, sevincinize katkı sağlayacak en önemli unsurlardan biri de davul zurna çalma ekibidir. Asker Uğurlama ve diğer organizasyonlarınızın en güzel şekiller de olmasını istiyorsanız, ekibimize ulaşmanız yeterli olacaktır. Asker Uğurlamanız varsa ve kaliteli, güvenilir bir ekip ile beraber çalışmak istiyorsanız bizleri aramanız yeterli olacaktır. Güzel anılar biriktireceğiniz, hayatınız da bir defa yaşayacağınız ve seneler sonrasın da çocuklarınıza, torunlarınıza anlatacağınız, izleteceğiniz bu özel günü hatırladıkça mutlu olmanız için hizmet veriyoruz. Asker Uğurlama, oğlunuzun asla unutmayacağı o özel günün dört dörtlük geçmesini herkes ister ve bunun için uğraşır, çaba gösterir. Bizim topraklarımız da Asker uğurlama törenleri sevincin ve hüznün bir arada yaşandığı güzide törenlerden biridir. Bu törenler de asker uğurlama şarkıları çalınır, asker uğurlama uygulamaları farklıdır. Davul ve zurna eşliğinde ilk önce askere düzenlenen kına gecesinde ardından uğurlama töreninde eğlence verilir. Askerimize uygulanan kına gecesi çalgılı çengili, davullu zurnalı, memleket türküleri, asker türküleri ile geçmektedir. Asker uğurlamaları ülkemizden başka hiç bir millette, dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulamadır. Sevinç, gurur, üzüntü, ayrılık acısı, gözyaşı, eğlence kısacası her duyguyu bir arada yaşatan bir gecedir. Askere sadece Türkiye’de kına yakılır. Sadece Türkiye’de tören verilir gecesi düzenlenir ve davullar zurnalar İstiklal Marşı eşliğinde uğurlanır. Asker konvoyu bayraklar ile süslenir. Görsel anlam da herkesin duygularını okşayan bir görüntüsü vardır.

Tarihte Davul
Tarihte Davul

Tarihte Davul

Davulun başka adları; köbürge, küvgür, tuğ, tavul, tabıl (babl)dır. Davul çalanlara davulçu, tabilzen, tabbal gibi adlar verilirdi. Davul, Türklerin kullandığı en eski musiki aletlerindendir. VIII yüzyılda köbürge, daha sonraları tuğ ve XI yüzyılda küvrüğ adını almıştır.

Davul, silindir biçiminde olup tahta veya madeni kasnağın iki yanına gerilmiş derilerin bağlanmasından meydana gelir. Omuza asılacak kaytanı ile vurulmasında kullanılan tokmak ve ince değnekten ibarettir. Mehterde ve halk arasında çalınan davullar, bu şekilde tokmak ve değnekle çalınır. Bando ve boru–trampet takımlarında kullanılan davullar ise değneksiz olarak yalnız ön tarafına tokmakla vurularak çalınır.

Davul, çok uzaklardan duyulabilecek bir ses gücüne sahiptir. Uzakta çalan bir takımın yaklaştınça ilk duyulan sazı davuldur. Davul, mehterhanelerde ritmleri en iyi vurabilen bir sazdır. Ses gücü ve ritmleri iyi belirtmesinden dolayı insanın taşıdığı en güclü sazlardan biridir.

Davulun, müzikte kullanılmasından başka, haber aracı olarak çeşitli işlerde kullandığı zamanlar olmuştur. Yalnız başına ilan ve haber verme işlerinde, bekar odalarında, hanlarda, şehirlerde, akşam kapilar kapanırken, yanqın haberinde, fetih haberinde, savaşta dağılmış askeri bir araya toplamakta, divar kuruluna haber vermek işlerinde, askeri saf düzeni alınmasını işaret etmekte ve kale kuşatmalarında düşman tağımlarının yerini bulmakta kullanılmış olduğu bilinmektedir.

 Çeşitli işlerde kullanılan davulun aldığı görevler:

  • Tabl-ı beşaret,
  • Tabl-ı asayış,
  • Tablmı cenk veya saf,
  • Tabl-ı cenk-i harbi,
  • Tabl-ı derbent,
  • Tabl-ı orduğah nöbetleri,
  • Tabl-ı yangın haberleri,
  • Tabl-ı lağım bulma.
Zurnanın Tarihçesi
Zurnanın Tarihçesi

Zurnanın Tarihçesi

Nefesli Türk halk çalgılarının en tiz ve en gür sesli çalgısıdır. Bu nedenle genellikle meydanlarda davul ile birlikte çalınmaktadır. Düğün bayram gibi önemli günlerde çalındığı gibi, eski Türklerin savaşlarına da katılıp mehter takımlarında da çok önemli bir yer almıştır. Üflemeli halk çalgılarının başında gelen zurnanın kökeni Ortaasya’ya dayanmaktadır. Yurdun her yöresinde açık hava çalgısı olarak davul ile birlikte yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Zurnanın boyu 30cm ile 56cm arasında değişmektedir. Gövde ve sipsi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Ön yüzünde 7, arka yüzünde de 1 olmak üzere 8 adet ses perdesi bulunmaktadır. Bu perde deliklerinden başka kalak üzerinde daha küçük çaplarda “Şeytan Perdesi” denen perdeler bulunmaktadır.

Türkiye’de zurnalar doğudan batıya doğru gittikçe belirgin bir büyüme kaydettiği görülür. Büyüklük ve küçüklüklerine göre üç guruba ayrılırlar.

  • 1. Kaba Zurna
  • 2. Orta Zurna
  • 3. Cura(Zil) Zurna

Zurnanın erik, şimşir ve zerdali ağacından yapılanları tercih edilmektedir.

ZURNA TARİHSEL GELİŞİMİ
ZURNA TARİHSEL GELİŞİMİ

ZURNA TARİHSEL GELİŞİMİ

Zurna kelimesi Türkçe’dir. Farsça Sür ( düğün ) ile nüy ( düdük, boru ) kelimelerinin bir araya gelmesinden yapılma bir söz olduğu da iddia edilir. Buna ait bir iki kayıt şöyledir.

“ Nay-i Türki bazıları indine Sürnay’dır ki Türkide tarifle zurna dedikleridir. Sür ile Nay’den mürekkebdir. Sür-i ferah ve düğün ve “ iyş ü “ işaret Ma’nasındadır ve bir kavilde anifen nay maddesinde zikr olunan borudur ki Hata ve Huten Türkleri’ne mahsusdur”

“ Sürnay, Türkiide tarifle zurna derler, tabıl ile bilece çalarlar. Sür ile Nay’den mürekkebdir. Sür-i ferah ve düğün ve iyş’ü işret manasındadır. Saz-ı mezbur ekseriya düğünlerde ve eyyam-ı ferah ve iyyidde çalınmağla bu isimler tesmiye olundu ve ona sehnay dahi denir “

Bu kayıtlarda ve başka bir takım buna benzer kayıtlarda zurnanın Farsça olduğu gururla belirtilir ve Türkçe’ye sonradan girme bir kelime olduğu ileri sürülür. Halbuki zurna “ zur “ kökü ile “ na “ ekinden meydana gelmiş Türkçe sözdür. Yapılış bakımından “ turna “ kelimesinin aynıdır. “ zur “ kökü ses taklidini göstermektedir: Türkçe’de cur, yur, ır, cır, yır, sur, sar, car, şar, çar, sır, onomatopelerinin “ z “ ile başlayanından başka bir şey değildir.Sümerce’de sur, sir, ser kelimelerinin tegonni manasına alındığını biliyoruz. Görülüyorku bu kelimeler Sümerce’den beri müsiki ifade etmektedir. Hece başındaki ve ortasındaki ses değişmeleri kelimelerin mortolojik birliğine halel vermiyor.

Zurna kelimesinin Kalmuklar’da “ Zurr “ olarak bulunuşu ve muhtelif Türk lehçelerinde zurna adlarındaki ittıratsızlık da zurna’yı onometope olarak göstermektedir. “ Sırnay “ , “ Surnay “, “ Zurnay” ( kazan ), “ Sarna “ = “Sorna” ( Azarbaycan ).. “ San “ ve “ Sarna “ kökünden gelen “ Sarın “ = Teganni ( Şor, Televt, Kırgız lehşeleri ), “ Surnamak “ = şarkı söylemek (Karaim lehçesi ) kelimelerinden de zurna’nın ses taklidinden yapılma Türkçe bir söz olduğu anlaşılıyor

Çift – dilliler’in umumi adı Surna ( Zurna )’dır. Oldukça eski bir alet olan Surna’nın bilhassa yakınçağlarda Kaba, Cura, Asafi, Şihabi, Acemi……. gibi pek çeşitli tipleri yapılarak bir aile meydana getirilmiştir.

Zurna sazının Avrupa’ya pek erkek geçtiği ve “ Havbois “ ve başka adlarla orada tekammülünü tamamladığı tahmin edilir. XVIII. yy’da Avrupa’nın Türk Mehter Musikisi’ne dikkatle eğildiği sıralarda bestekarlar zurna işleyişli ezgilerini yazmaya başladılar. Zurna’ya verilen “ Cor des Turcs “, “ Cornet des Turcs “, “ Corne Turc “ isimleri bu yüzyılın mahsulüdür. Macaristan’da ise zurna Türkler’den gelmeliğini ve “ Török sip “, “ Taragato sip “ isimlerinde muhafaza etti.

Davul Zurna İle Çalınan Diyarbakır Yöresi Türküleri
Davul Zurna İle Çalınan Diyarbakır Yöresi Türküleri

Davul Zurna İle Çalınan Diyarbakır Yöresi Türküleri

  1. Adil Efendi
  2. Ağlama Yâr Ağlama
  3. Bahçada Yeşil Çınar
  4. Başındaki Puşu mudur
  5. Başındaki Tellere
  6. Bir Ceket İsterem
  7. Bir Güzel ki On Yaşına Girince
  8. Bu Gece Handayım
  9. Bülbülün Kanadı Sarı (Diyarbakır)
  10. Cahar Attım Dubara
  11. Cahar Attım Şeş Oynadım
  12. Dağdan Kestim Değenek
  13. Dağlar Dağımdır Benim (Diyarbakır)
  14. Diyarbekir Şad Akar
  15. Dumanlı Yayla Başı
  16. El Ele Ver Gidek Puruthanaya
  17. Esmerin Ağı Gerek
  18. Eydim Kavak Dalını
  19. Eğdim Söğüt Dalını
  20. Fincanın Etrafı Yeşil
  21. Hangi Bağın Bağbanısan
  22. Hani Davulunuz Hani
  23. Haram Sudan Atladım
  24. Haydi Gidak Toyuna
  25. Hele Yâr Zalım Yâr
  26. Her Nereye Baksam Yüzün Görünür
  27. Kalemi Kaşta Koydun
  28. Kar mı Yağmış Diyarbakır’ın Dağına
  29. Kar Yağar Kar Üstüne
  30. Karanfil Eken Bilir
  31. Karanfilsin Tarçınsın
  32. Kerpiç Kerpiç Üstüne Kurdum Binayı
  33. Kırklar Dağının Düzü
  34. Maden Dağı Dumandır
  35. Makaram Sarı Bağlar
  36. Mardin Kapı Şen Olur
  37. Mavi Bağlar Başına
  38. Nare Esvab Yıhıyor
  39. Nazey
  40. Odasına Girdim Fincan Elinde
  41. Saçaklıkta Kilim Var
  42. Sen Gideli Üç Gün Kaldı Bayrama
  43. Silmedin Göz Yaşımı
  44. Sürme Beni
  45. Vallahi O Yârdır
  46. Çaldığın Saza mı Yanam
  47. Çay İçinde Döğme Taş
Diyarbakır Yöresi Düğün Adetleri
Diyarbakır Yöresi Düğün Adetleri

Diyarbakır Yöresi Düğün Adetleri

Diyarbakır’da düğünler, toplumun yaşamsal bir parçası olarak önemli bir yere sahiptir. Diyarbakır’da düğünlerin önemi ve anlamı, geleneksel davet ve misafir ağırlama adetleri, ritüeller ve adetler, kullanılan geleneksel kıyafetler ile müzik ve dans geleneği üzerinde durulacak. Diyarbakır’ın zengin kültürel mirasını yansıtan bu gelenekler, düğünleri eşsiz bir deneyim haline getiriyor. Hazır olun, çünkü bu yazıda Diyarbakır düğünlerine dair her detayı bulacaksınız.

Diyarbakır'da düğünlerin önemi ve anlamı
Diyarbakır’da düğünlerin önemi ve anlamı

Diyarbakır’da düğünlerin önemi ve anlamı

Diyarbakır, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir şehirdir. Şehir, yüzyıllardır süregelen gelenekleri ve festivalleriyle de ön plana çıkmaktadır. Bu gelenekler arasında düğünlerin yeri ise oldukça farklıdır. Diyarbakır’da düğünler hem önemli bir sosyal etkinlik hem de aileler için büyük bir anlam taşır.

Diyarbakır’da düğünler, genellikle büyük ölçekli organizasyonlar olarak gerçekleşir. Bu organizasyonlar, genç çiftlerin ailelerinin birleşmesini ve birlikte mutlu bir gelecek kurmayı simgeler. Düğünler, toplumun bir araya gelip sevinci paylaştığı ve dayanışmayı pekiştirdiği bir fırsattır. Bu nedenle, Diyarbakır’da düğünlerin önemi oldukça büyüktür.

Diyarbakır’da düğünlerdeki anlam da oldukça derindir. Düğünler, genç çiftin bir araya gelerek evlilik bağını kurduğu ve birbirlerine olan sevgi ve bağlılıklarını tüm topluma ilan ettiği bir etkinliktir. Düğünlerde gerçekleştirilen ritüeller, bu bağın kutsallığını ve önemini vurgular. Aynı zamanda düğünlerde yapılan dualar ve törenler de çiftin bir ömür boyu mutlu bir birliktelik sürdürme arzusunu ifade eder.

Diyarbakır’da düğünlerin anlamını ve önemini anlamak için geleneksel davet ve misafir ağırlama adetlerine de değinmek gerekir. Düğünlerde, genellikle geniş bir davetli listesi bulunur ve ev sahibi aile, misafirlere en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışır. Misafirler, genellikle büyük bir nezaketle karşılanır ve düğün boyunca ikramlarla ağırlanır. Bu da düğünlerin toplumdaki birlik ve beraberliği simgelemesi açısından önemlidir.

Diyarbakır düğünlerindeki müzik ve dans geleneğiq
Diyarbakır düğünlerindeki müzik ve dans geleneği

Diyarbakır düğünlerindeki müzik ve dans geleneği

Diyarbakır, tarih boyunca müzik ve dans geleneğiyle ön plana çıkan bir şehirdir. Düğünler, bu geleneklerin en yoğun olarak yaşandığı etkinliklerdir. Diyarbakır düğünlerinde müzik ve dans, hem çiftlerin hem de davetlilerin keyifli vakit geçirmesini sağlar. Müzik ve dans geleneği, Diyarbakır düğünlerine ayrı bir renk ve coşku katmaktadır.

Müzik, Diyarbakır düğünlerinin olmazsa olmazlarındandır. Türk halk müziği ile birlikte yöresel müziklerin de yer aldığı düğünlerde, genellikle yerel enstrümanlar tercih edilir. Bağlama, davul, zurna gibi enstrümanlar, düğünlerde çalınan müziklerin vazgeçilmezidir. Canlı müzik eşliğinde oynanan oyun havaları ve dillerde dolaşan türküler, Diyarbakır düğünlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Diyarbakır düğünlerinde dans, enerjik ve coşkulu bir şekilde gerçekleştirilir. Özellikle çiftetelli, halay ve bar oyunu gibi halk oyunları, düğünlerde geniş katılımla sergilenir. Düğünün başından sonuna kadar süren dans gösterileri, davetlilerin de katılımıyla birlikte unutulmaz anlara dönüşür. Dansın ritmi, müzikle birlikte tam bir uyum içerisinde olur ve ortaya muhteşem bir görüntü çıkar.

  • Müzik
  • Dans
  • Halk oyunları
  • Enstrümanlar

Comments are closed.